35 évesek lettünk…

Napfény, víz, jó idő, remek hangulat- soha rosszabb szülinapot !

Idén május 20-i hétvégén ünnepeltük azt, hogy 1988.május 21-én 41 fővel és 18 hajóval magalakult a Túravitorlás Egyesületünk.

Az ünnepséghez kapcsolódó programot már 19-én egy remek szakmai fórummal kezdtük. Még a télen fogalmazódott meg bennem, hogy egy interaktív beszélgetés keretében a klubtagok számára biztosítsunk lehetőséget, hogy szervezett kereteken belül a hajózással kapcsolatos biztonságról beszélgessünk, legyen akár túra akár versenyhelyzet. A kezdeményezésem nyitott fülekre talált és több klubtársam is vállalta, hogy különböző témakörökben tart előadást. Annyi téma gyűlt össze, hogy végül is úgy döntöttünk nem sűrítjük bele egy alkalomba a számos témát, hanem egy előadás-sorozat formájában járjuk majd körbe a témákat.

Így került sor az első ilyen alkalomra a jubileumi ünnepség keretén belül, ahol elsőként Joó Tamás a hajózás előtti előkészületekről, hajó felkészítéséről adott elő. A második előadást Simó Béci tartotta a versenyzési (alap)ismeretekről. A két előadás után a hallgatóság által megfogalmazott kérdések mentén folytattuk a beszélgetést. Izgalmas és jó előadásokat hallhattunk, és a visszajelzések alapján érdemes folytatnunk ezt az új kezdeményezést. Ezúton is köszönet az előadóknak és a Balatonmáriai Közösségi háznak, aki biztosította számunkra a helyet az alkalomhoz.


A szombati program délelőtti vitorlás túrájához minden adott volt. Napsütés, kellemes hőmérséklet és a legfontosabb: a szél !  Élénk K-ÉK-i szél fújt, így a reggeli találkozón Szigliget-Fenyves-Balatonmária háromszög útvonalat jelöltük ki magunk számára. Mivel 10 óráig még túlságosan erősnek ítéltük, így fél órával később indultunk el, de 10:30-kor a Pajzán – Kiss Zsolt felvezetésével nekivágott Szigliget felé induló túrának. 14 hajó szelte a habokat mintegy 40 sporttárssal a fedélzeten. Örömvitorlázás volt ez a javából. Szigliget felé még éles menetben kellett felkapaszkodni a kikötő előtti vízterületre, de a szélerősség ideális volt, jól haladtunk, de nem kellett küzdeni az elemekkel. Kissé szétszóródva fordultunk át Fenyves felé a gyorsabb hajók hamar lerohantak a futtatott negyed szélben a déli partra, majd visszafordultak, hogy bevárják a csapat többi hajóját. Készültek a videók, fényképek, mindenkinek fülig ért a szája, nagy ajándék volt ez az Égiektől és a Balatontól ! 13-14 óra között mindenki szerencsésen, technikai gondok nélkül visszaért a kikötőbe.

A klubházban ekkor már rotyogott a babgulyás, amit Gelencsér család – Margit- Laci és fia Szabi készített.  Kora délutánra megtelt a klubház és környéke. Miközben fogyott a remek babgulyás- nagy beszélgetések, story-k, régen és gyakran és látott arcok kerültek elő.

Este 7-től a Sailing Band – Kovács Zoli és jómagam zenéltünk 23 óráig. Nagyon jó hangulatú este kerekedett, több szülinapos köszöntésével egybekötve. Éjszakába menően csendes beszélgetéssel zártuk ezt a fantasztikus napot!

Köszönjük mindenkinek aki osztozott velünk ebben az ünneplésben ( és utána a rendrakásban ) !

Minden klubtársunknak és hajósnak jó szelet, biztonságos vitorlázást kívánunk 2023-ban is!