12-ik mysoft.hu Mária kupa beszámoló

A 2022-es évben indított –  Nyugat Balatoni Regatták ( West Open Trophy ) sorozat idei 5. állomásaként Balatonmáriafürdői Túravitorlás Egyesület szervezésében rendeztük meg a hagyományos Mária kupát. Idén aranyfokozatú szponzorunk, a mysoft.hu  –  LENOVO támogatásával rekord létszámú – 178 nevezett  részvevővel és 58 hajóval vártuk a verseny napját.

Távoli kikötőkből ( Fűzfő, Tihany, Földvár ) már a versenyt megelőző délután érkeztek hajók, akik Király István kikötőmesterünk irányítása mellett találták meg biztonságos kikötési helyüket. Pisti ezúton is köszönjük az egész hétvégi áldozatos profi munkádat!

Az versenyt megelőző estét a helyi, illetve a Balaton számos kikötőjéből ide érkező sporttárssal együtt töltöttük remek ételekkel és italokkal, 20 órától 23 óráig egyesületünk együttese a Sailing Band szórakoztatta a közönséget.

Elmondhatjuk, hogy Keszthelytől Fűzfőig képviseltették magukat a balatoni egyesületek. Köszönet érte minden résztvevőnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a versenyt. Köszönet Papp Tibinek a West Open Trophy sorozat ötletgazdájának és az alapító öt ( most már hat ) Egyesületnek akik a sorozat elindításával „felkavarták az állóvizet” a nyugati medencében, hiszen a versenyzők létszáma versenyről-versenyre nő ( a saját versenyünkhöz hasonlóan a legutóbbi ábrahámi versenyen is rekord számú nevező indult ).

Számunkra az idei alkalom azért is különleges volt, mert a balatoni Folkboat osztály meglátogatta – és önállóan, külön hajóosztályként indulva szinesítette az eseményt, köszönet nekik is a részvételért!

A verseny reggelén 8-9 óra között az utolsó hajók is beneveztek, 9 órakor Kayser Miklós megnyitotta a kormányosi értekezletet. Itt szeretnénk megköszönni Mikinek és feleségének Ildikónak, a  nem csak ezen a versenyen nyújtott, hanem a korábbi évekre is visszanyúló versenyrendezéshez kapcsolódó profizmusukat és segítségüket! Miki ismertette a reggel kitűzött pályát, mely klasszikus túrahámromszög volt, a Balatonmária – Balatonfenyvesen – Szigligeti medence közepén elhelyezett bójával lehatárolva.

Az időjósok nem ígértek sok szelet, de reménykedtünk benne,  lesz annyi, hogy a kicsit lassabb túrahajók is teljesíteni tudják a pályát, hiszen úgy jó, ha körbeér a mezőny és mindenki élményekkel tér haza. A rajt előtt egy nagyon gyenge alig 1 csomós északi szél lengedezett, ebben próbálta meg mindenki megtalálni a megfelelő pozíciót. Sokan az északi oldalt választották, így ott nagyobb tömeg volt nehezebb volt a rajt, a többi területen viszonylag kényelmesen lehetett elindulni. A mezőny lassan indult meg, a két favorit a Gardazzurra és a SzamuráJack egymástól bő 200 méterre indultak meg a déli oldalon, a két hajó lassan ellépett a mezőnytől és végletekig kiélezett küzdelmet folytatott.

A szél lassan kezdett befordulni ÉK-i irányba ami megnehezített az első bója megközelítését, aki délen ment nekik nagyobb távolságot kellett húzniuk a bója után, hogy rá tudjanak fordulni, aki feljebb rajtolt vagy idejében sikerült megfelelő magasságot szerezni ők, egyenesen a bójára tudtak tartani. A szél egyre gyengült és már-már úgy látszott, hogy eláll, miközben a gyorsabb hajók már a második bóját vették, a part mellett frissülni látszott a szél, mert a mezőny ott érzékelhetően megindult. Az első órai viszonylag gyenge szélmozgást követően kialakult egy stabil ÉNY-i 3-4 csomós szél, amiben már mindenki remek lendületet vett és szelte a Balaton vizét. A szélfordulásnak köszönhetően az utolsó pályaszakasz ¾ és hátszél volt, így sorba lobbantak ki a színes spinakkerek és genakkerek.

Talán nem is látott még eddig a Szigligeti medence egyszerre ennyi hajót. Gondolhatnánk, hogy a Kékszalag utóbbi években már stabilan 500 fölötti résztvevője miatt ez nem fedi a valóságot, de mire a mezőny ide ér már a hajók szétszóródnak. A cél felé a bőszeles vitorlákkal mindenki finom állítgatásokkal próbálta magából és a hajójából kihozni a maximumot. A genakerekkel kissé élesebben a spinakerekkel tompábban közelítettek a hajók a cél felé. Sok szoros izgalmas befutó volt.

A célba 56 hajó érkezett meg a 4 órás limitidőn belül.  

A verseny után és az eredményhirdetés előtt a Promenád étteremben fogyaszthatták el az ebédet a versenyzők. Az osztályok első három helyezettjei mellett számos különdíj kiosztásra került ( legfiatalabb, legtapasztaltabb, a pályát lezáró, legtávolabbról jött hajó, leggyorsabb hölgy versenyző ) .

Köszönjük a versenyzőknek, hogy megtiszteltek minket és részt vettek a versenyen, köszönet az aranyfokozatú szponzorunknak ( mysoft.hu  –  LENOVO ), hogy biztosították verseny anyagi hátterét és mindenkinek, aki segített az előkészítésben és a lebonyolításban!  

Gratulálunk a dobogósoknak az elért eredményhez és mindenkinek, aki teljesítette a távot!

Jövőre is várunk Benneteket a kikötőnkben és várhatóan 2024.08.10-én tartandó 13. Mária kupán !


A versenyről készült képeket ITT elérhetőek !


A mysoft.hu 12. Mária kupa dobogósok:

Abszolút
1.GardazzurraSimó Béla
2.SzamuráJackSvastics Attila
3.Flashdr. Moizs Attila
Folkboat
1.PóstásSzutor Ferenc
2.GrünhildaFekete János
3.Bodvicadr. Bárczi Tamás
YSI
1.Falshdr. Moizs Attila
2.DefenderSimon Balázs
3.B/oneSomogyi Zsolt
YSII/1
1.PegazusMolnár Dániel
2.Just a Big DinghyPáncsics Péter
3.JoyPapp Tibor
YSII/2
1.Még nincsSzabó László
2.ErpelCsíkos László
3.Blue PearlSzautner Csaba
YSIII/1
1.Zsaben3Somossy Attila
2.HÉTHajós Ödön
3.Blue Moondr. Vékony László
YSIII/2
1.DelfinCser Frigyes
2.ArwenHorváth Csaba
3.MOEFMecséry György

Abszolút befutó eredmények:

Kategóriánkénti eredmények: