mysoft.hu Lenovo 13. Mária kupa

Balaton, napsütés, szélcsend…

…a 13-as szám ezúttal nem hozott szerencsét….. ☹

Idén augusztus 10-én rendeztük meg a mysoft.hu LENOVO 13. Mária kupát. Fő szponzorunk a mysoft.hu LENOVO volt, akik tavaly álltak be az esemény mögé, biztosítva ezzel a rendezés remek színvonalát. Aranyfokozatú főszponzorunk mellé idén a keresztúri Rubin borászat is csatlakozott.

Az események már pénteken elkezdődtek a nevezéssel és parti rendezvényekkel. Gyuri és Zoli marhalábszár pörköltjéhez zsíroskenyér és májas tepertőkrémes kenyér volt az előétel, csípős paprikával és lilahagymával megbolondítva, és akinek ez nem volt elég némi sültoldalassal vígasztalhatta magát. Ebből is látszik, hogy komolyan gondoltuk a versenyzők megfelelő erőnléti felkészítését a következő versenynapra.

Este a méltán közkedvelt Sailing Band (Zoli és Janó) szórakoztatta a jelenlevőket, az idei évben most először kiegészülve Áronnal (basszus) és Attila (szaxofon). A jazz-től kezdve a pop zenén keresztül a rockig számos műfaj ismert dallamai csendültek fel, táncra ösztökélve a nagyérdeműt, sőt az arra sétálókat is.  Nagy sikert arattak a tánchoz csatlakozó óvodáskorú ifjú nemzedék képviselői is. A buli után mindenki nyugovóra tért készülve a következő napra.

Másnap reggel a kormányosi értekezletet Kayser Miklós tartotta meg, kijelölve a pályát. Kis szelet ígértek mellé napsütést és meleget. 10 órakor rajtolt el a mezőny alig egy csomós É – ÉNy-i szélben. A könnyű, túlvitorlázott, gyorsabb hajók lassan elléptek a klasszikus túrahajóktól, de ők is csak lassan csordogáltak az első bója felé, ami Balatonfenyves közelében volt. A nagyon gyenge légáramlatok iránya nem volt stabil, ezért ugyanabba az irányba egyszer jobb majd bal tackot mentek a hajók. Volt, aki alapvitorlázattal, volt aki genakkerrel és volt aki spi-vel próbálkozott. Az első órában kisebb frissülés gyorsított fel a mezőnyt, de ez sem haladta meg a 2 csomót. 11 óra körül aztán ez is tovább csendesedett. A mezőny lassan haladt az első bója felé. Egy-egy szélcsíkon elindult néhány hajó, hogy aztán kifutva belőle ismét folytassa a lassú csordogálást a cél felé. Mivel a befutási limit 14 óra volt, ezért a rendezőség úgy döntött, az első pályajelnél befuttatja a mezőnyt. Ez remek döntésnek bizonyult, mivel ezt a befutót is csak a leggyorsabb hajók voltak képesek elérni az éppen csak lengedező szellőben. Az 55 hajóból 44 hajó kitartott a végletekig, de a célba befutni csak 14 hajónak sikerült.

Gratulálunk minden résztvevőnek, akik küzdve a hőséggel és a vitorlázókat szomorító szélcsenddel kitartottak és bár ez a nap nem az „álomvitorlázásról” szólt, de biztosak vagyunk benne, hogy mindenki remek napot töltött el a vizen és az ezt követő eredményhirdetésen is.

A kupák és különdíjak átadását megtisztelte Dr Takács Gábor- a Balatoni vitorlázók kézikönyve- szerzője és Hajas Béla önkormányzati képviselő úr.

Köszönjük, hogy eljöttetek és a szél hiány, valamint a nagy meleg ellenére is végigküzdöttétek a versenyt, továbbá köszönjük a támogatóknak, hogy eseményünk megrendezéséhez hozzájárulnak. Félve, hogy valakit kihagynánk- nevek említése nélkül köszönjük a verseny lebonyolításban résztvevőknek a munkájukat, az előkészítőknek az előkészítést- a rendcsinálóknak a romeltakarítást!

Eredmények:

Abszolút:

  1. Pegazus – Molnár Dániel
  2. Flash – Moizs Attila
  3. Pajzán – dr. Kiss Zsolt István

YSI:

  1. Flash – dr. Moizs Attila
  2. Cloud Nomad – Illésy Pál
  3. Pajzán – dr. Kiss Zsolt István

YSII:

  1. Pegazus – Molnár Dániel
  2. Penelope – Papp Gábor
  3. Még nincs – Szabó László

YSIII:

              nem volt érvényes befutó

Az eseményen készült képeket itt láthatjátok: