Balatoni vitorlázók kézikönyve

Megjelent Dr. Takács Gábor által írt Balatoni vitorlázók kézikönyvének második, bővített kiadása. A szerző, egyesületünk szakmai előadássorozatának egyik előadója volt idén tavasszal. A kapcsolat azóta is megmaradt közöttünk, így az idei mysoft.hu Lenovo 13. Mária kupa díjkiosztóján is részt vett, ahol az általa írt könyvekből ajánlott fel tiszteletpéldányokat, amiket a versenyzők között osztottunk ki. Gábor, ezúton is köszönjük a felajánlást!

Néhány gondolat a könyvről:
A “Balatoni Vitorlázók Kézikönyve” 2023-ban megjelent első kiadása egy év alatt elfogyott, a második, bővített kiadás (334 oldal, több mint 500 ábra) tovább növeli a kezdő és profi vitorlázók ismereteit. A szakmailag jól összeállított könyv részletesen bemutatja a vitorlázásban használatos technikai eszközöket, azok kezelését, működését, karbantartását, javítását.
ÚJ TÉMÁK a második kiadásban
Karbantartási és javítási feladatok, amelyek elvégzése csökkenti a hajó fenntartási költségeit: a hajótest, a tőkesúly felújítása, a hajómotor szervize, a hajó téliesítése, stb,
Vitorlás hajókra vonatkozó közlekedési szabályok illusztrálása,
A csavarodás-mentes (AT) kábel használata Code 0 és gennaker esetében,
A könnyen kezelhető parasail vitorla kötélzete, használata, beállítása,
KIKNEK szól ez a könyv?
Olyan, a Balatonon, tőkesúlyos hajón vitorlázóknak, akik:
Szeretnék hajójuk sebességét növelni,
Szeretik tudni, hogy mit miért kell tenni,
Érdeklődnek a vitorlás hajó berendezéseinek szerkezete, működése iránt.
MIT profitálhat az olvasó ebből a könyvből?
Ez a több mint 500 ábrával illusztrált kézikönyv tartalmazza az összes elméleti és gyakorlati ismeretet, amire egy tőkesúlyos túrahajóval vitorlázónak szüksége lehet.
Az árbóc, a rudazat és az állókötélzet optimális beállítása,
A futókötélzet és a vitorlázat modern változatainak (Code Zero, spinnaker, gennaker, parasail) felépítése, használata, optimális beállítása.
A hajó motorjának és egyéb rendszereinek (elektromos, ivóvíz, szennyvíz) szerkezete, működése,
Alapvető manőverek (horgonyzás, vízből mentés, kikötés, kikötőhely elhagyása, stb.) végrehajtása vitorlával vagy motorral,
A legfontosabb kötélcsomók készítése, alapvető fuxolási műveletek,
A házilag (DIY) elvégezhető karbantartási és javítási munkák részletes leírása.